Ben je op zoek naar gebakken klinkers? Bekijk het aanbod gebakken klinkers uit de Hollandsche Kroon serie van Spaansen. Er zijn verschillende soorten gebakken klinkers verkrijgbaar: in verschillende formaten, getrommeld of strak en kleuren. Met gebakken klinkers of stenen kies je altijd voor karakter. Dit kan strak en stijlvol zijn of natuurlijk en nostalgisch. De stenen worden met natuurlijke klei geproduceerd. Puur natuur en lekker duurzaam.
Hollandsche Kroon Waalformaat (WF70)
De Hollandsche Kroon Waalformaat serie bestaat uit bezande klinkers in zes verschillende kleuren. Doordat de Hollandsche Kroon klinkers van klei zijn gemaakt, zijn ze een duurzame keuze. De klinkers hebben allen hun eigen karakter en er zal ongetwijfeld een klinker tussen zitten die past bij ieders wens en smaak. Deze waalformaat klinkers hebben een formaat van ca. 21,5x5,2x7 cm (lxbxh).
Hollandsche Kroon Dikformaat (DF70)
De Hollandsche Kroon Dikformaat serie bestaat uit bezande klinkers in drie verschillende kleuren. Deze mooie, uit klei gebakken klinkers zijn een duurzame keuze en zijn breder in afmeting dan de waalformaat klinkers: ca. 21,5x6,7x7 cm (lxbxh).
Hollandsche Kroon Strak Waalformaat (Strak WF70)
De Hollandsche Kroon Strak Waalformaat serie bestaat uit onbezande klinkers in drie verschillende kleuren. Deze strakke, uit klei gebakken klinkers geven het straatbeeld een rustiek en natuurlijk uiterlijk. De Hollandsche Kroon Strak Waalformaat klinkers hebben dezelfde afmetingen als een waalformaat klinker (ca. 21,5x5,2x7 cm (lxbxh), maar hebben dus een strakkere afwerking.
Verschil tussen gebakken en betonnen klinkers/straatstenen
Klinkers, straatstenen, straatklinkers, klinkaards/klinkaerts: deze verschillende benamingen zijn allemaal synoniemen van elkaar. Het verschil in de straatstenen zit in het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. We maken onderscheid tussen gebakken klinkers en betonnen klinkers (ook bekend als BKK of BSS). Dit artikel zal verder voornamelijk uitleg geven over de gebakken klinkers.
Gebakken klinkers/straatstenen
Deze straatstenen, ook wel straatbakstenen genoemd, zijn gebakken van klei. De klinkers vallen onder de categorie keramische bestrating. Dit is het straatsteensoort dat u in oude dorpen en steden aantreft. Een goed bewijs dat gebakken straatklinkers duurzaam zijn en lang mee gaan!
Betonnen klinkers/straatstenen
Het goedkopere alternatief voor gebakken klinkers zijn straatbetonstenen, ook wel BKK/BSS genoemd. BKK is een afkorting voor BetonKlinker. BSS staat voor BetonStraatSteen. Dit klinkersoort is vaak uitgerust met een deklaag. Veel moderne straten zijn met betonklinkers aangelegd.
Diverse formaten klinkers
Gebakken klinkers zijn een verantwoorde keuze in een natuurlijke tuin. Ze worden gemaakt van klei. Puur natuur en lekker duurzaam dus. De stenen zijn leverbaar in diverse formaten.
Verklarende woordenlijst
- WF = Waalformaat (ca. 20 x 5 x diverse hoogtes)
- Strak WF = Strak Waalformaat (ca. 20 x 5 x diverse hoogtes)
- DF = Dikformaat (ca. 20 x 6,5 x diverse hoogtes)
- UDF = Universeel Dikformaat (ca. 20 x 6,5 x 6,5 cm)
- UWF = Universeel Waalformaat (ca. 20 x 5 x 6,5 cm)
- KF = Keiformaat (ca. 20 x 10 x diverse hoogtes)
- KTF = Klein tegel formaat (15 x 15 x 6 cm)
Bezand of onbezand
Straatklinkers hebben een bezand of onbezand oppervlak. Van oudsher was zand nodig om de klei probleemloos uit de vormbak te krijgen. Anders bleef de net geperste steen in de bak kleven na het omdraaien ervan. Tegenwoordig zijn er ook technieken met water om de ‘vormelingen’ netjes uit de bak te krijgen. Voor jou betekent dit nog meer mogelijkheden want het geeft een verschillend straatbeeld.
Omdat het zand ontbreekt, hebben onbezande straatklinkers een meer nostalgisch uiterlijk dan bezande klinkers. De stenen zijn qua vorm wat minder recht. Dit komt doordat ze door het ontbreken van het zand net wat minder makkelijk en daardoor iets ‘getrokken’ uit de vormbak komen. Daarentegen krijg je een rustiek en nog natuurlijker straatbeeld.
Productiemethode
De productie van gebakken klinkers kan op twee verschillende manieren plaatsvinden:
- Vormbak: de klei wordt in vormbakken geperst. Stenen gemaakt in vormbakken zijn zeer maatvast en standaard ongetrommeld.
- Strengpers: strengpers klinkers worden gevormd door een vacuümpers. Uit een doorlopende kleibalk (de streng) met zuiver rechthoekige afmetingen worden de stenen geëxtrudeerd. De kleibalk wordt volautomatisch versneden in klinkers conform de gewenste maat. Eenmaal uit de oven worden de strengpers producten machinaal getrommeld. Hierdoor ontstaat het nostalgische en verweerde uiterlijk.
De uitstraling van getrommelde stenen
Stenen worden getrommeld om een ouderwetse uitstraling te creëren. Het trommelen wordt met behulp van speciale trommelmachines uitgevoerd. De straatstenen worden over elkaar heen gerold en zo kunstmatig beschadigd. Hierdoor lijkt het alsof de klinkers al jaren in gebruik zijn. Niet getrommelde stenen hebben een strakkere uitstraling.
Bestel jouw gebakken klinkers via de webshop of in één van onze vestigingen
Ben je geïnteresseerd in ons ruim voorradige aanbod gebakken klinkers? Vraag een offerte aan via de online shop van Spaansen of kom langs in één van de Spaansen vestigingen. Bij een bezoek kan je inspiratie opdoen in de showtuinen en ons personeel beantwoord graag al jouw vragen!
-
Meest gestelde vragen
-
Wat voor zand moet ik gebruiken voor mijn bestrating?
Dit hangt af van het type bestrating. Wanneer je klinkers gaat bestraten, is Zand voor Zandbed meer dan geschikt!
-
Welke klinker gaat het langst mee?
Gebakken klinkers zijn duurzaam en gaan ontzettend lang mee. Kijk als bewijs naar de oude dorps- en stadcentra!
-
Wat is een deklaag en welke klinkers zijn er van voorzien?
Sommige betonklinkers hebben een deklaag. De laag beschermt tegen slijtage, verlies van kleur en groene aanslag.
-
Kunnen gebakken klinkers ook van facetrand voorzien zijn?
-
Zijn alle betonklinkers voorzien van facet en afstandhouder?
Helaas niet, meestal hebben de goedkopere BKK's geen facet en afstandhouder.
-
Wist je dat...
-
...de eerste klinkers door de Romeinen werden aangelegd?
Wanneer de eerste klinkers bestraat werden, weten we niet zeker. Het is wel bekend dat de Romeinen al wegen van gebakken kleistenen aanlegde. De Romeinen hebben ook wegen in Nederland aangelegd. Deze waren echter opgevuld met grind. Bekijk hier het grindassortiment van Spaansen.
-
...klinkers en straatstenen op een temperatuur van wel 1150 graden Celsius worden gebakken?
Doordat de klei op hoge temperatuur wordt verhit en gebakken, worden de straatstenen keihard. Er zijn zelfs steenfabrikanten die klinkers op 2000 graden Celsius bakken. Dit maakt de steen niet alleen kleur- en slijtvast; de steen gaat hierdoor eindeloos lang mee!
-
...er meerdere grondstoffen voor de productie van klinkers gebruikt worden?
Straatstenen worden van rivierklei, zeeklei, leem of löss geproduceerd.