Wanneer je je tuin gaat inrichten, is het belangrijk om te weten wat de ligging van de tuin is. Heb je een tuin op het noorden, oosten, zuiden, westen of een combinatie ervan? Elke ligging heeft namelijk een andere hoeveelheid en tijdstip van zon en schaduw in zijn tuin. Dit heeft weer invloed op de indeling van je beplanting en bestrating van je tuin.
De ligging van je tuin kun je niet veranderen, maar je kunt wel je tuinontwerp perfect aanpassen op jouw tuin. Ontdek de positieve punten van de ligging van je tuin en benadruk deze!
In welke richting ligt mijn tuin?
Het komt niet vaak voor dat een tuin precíes op het noorden, oosten, zuiden of westen is gericht. Je kunt namelijk ook een combinatie van de hoofdwindrichtingen hebben, zoals het noordoosten, zuidoosten, zuidwesten of noordwesten. Wanneer je tuin op het noordoosten of noordwesten ligt, kun je het beste de tip voor een tuin op het noorden volgen. Heb je een tuin die op het zuidoosten of zuidwesten ligt, bekijk dan de tips voor een tuin op het zuiden.
Kenmerken tuin op het noorden
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben. In de zomer heb je ook kans op zonlicht in je tuin, omdat de zon dan op zijn hoogst staat waardoor hij over het huis heen schijnt.
Op een warme zomerdag is het goed vertoeven in een tuin op het noorden. Door de verschillende schaduwplekken zal het er namelijk lekker koel zijn. Dat houdt ook in dat het op die plekken ook vochtig zal zijn, omdat de zon er (bijna) nooit schijnt.
Tips voor een tuin op het noorden
Wil je optimaal de positieve punten benadrukken van je tuin op het noorden? Volg dan onderstaande tips!
Beplanting
Als je zo veel mogelijk zon in je tuin wilt hebben, zet dan geen grote bomen neer. Deze houden namelijk het kleine beetje zon dat er nog in komt, tegen.
Daarnaast kun je in een schaduwtuin ook het best geen gazon zaaien, omdat je die moeilijk mooi kunt houden met al die schaduw. Wat natuurlijk wel et hele jaar mooi blijft, is kunstgras. Met de huidige technieken is het bijna niet te onderscheiden van echt gras en is het dus zeer gebruiksvriendelijk! Daarnaast zijn leuke alternatieven een leuk terras of veldjes met bodembedekkers.
Wat je wél kunt planten, zijn schaduwplanten. Het is dus verstandig om binnen je beplantingsplan zoveel mogelijk schaduwrijke planten mee te nemen en eventueel nog zonnige planten voor achterin de tuin. Dit past namelijk bij de hoeveelheid zon en schaduw binnen je tuin.
Planten die geschikt zijn voor een tuin op het noorden zijn:
Bloeiende schaduwrijke planten, zoals de Akelei (Aquilegia vulgaris) en Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis);
Schaduwrijke bladplanten, zoals de Hartlelie (Hosta sieboldiana) en Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla);
Wintergroene schaduwrijke planten, zoals de Japanse zegge (Carex morrowii) en de naaldvaren (Polystichum setiferum).
Bestrating
In een schaduwrijke tuin heb je sneller last van groene aanslag op je sierbestrating. Je kunt hiermee rekening houden wanneer je nieuwe bestrating gaat uitzoeken. De ene soort stenen en tegels hebben een ruwer of poreuzer oppervlak dan de andere. Dus kies je voor bestrating die regelmaat onderhoud nodig heeft of juist onderhoudsarm, zoals keramiek.
Erfafscheiding
Net als dat het onverstandig is om hoge bomen te plaatsen in een tuin op het noorden, geldt dit ook voor het plaatsen van hoge schuttingen. Hoe lager de schutting, hoe meer kans je hebt dat de zon over je schutting heen kunt schijnen.