Tijd voor een nieuwe schutting? Laat de plaatsing ervan niet tot een burenruzie komen! Met onderstaande 6 tips weet je wat je recht is, met welke regels je rekening moet houden en hoe je de plaatsing van een schutting met je buren tot een geslaagd project kan leiden.
1. Verdiep je in de regels voor erfafscheiding
Het is aan beide buren de taak om voor een erfafscheiding te zorgen. Denk goed na waar jullie de schutting willen plaatsen, omdat dit invloed heeft op het eigendom en het onderhoud ervan.
Samen verantwoordelijk
Als je de schutting precies op de erfafscheiding neerzet, dan ben je samen met de buren verantwoordelijk voor de schutting en kan je niet zomaar op eigen initiatief handelen. Je mag wel aan jouw zijde van de afscheiding doen wat je zelf wenst, zolang het geen schade veroorzaakt. Zo mag je bijvoorbeeld jouw kant van de schutting schilderen of bloembakken eraan ophangen.
Eigen beheer
Staat de schutting op het perceel van één van beiden? Dan is die buur wettelijk eigenaar van de schutting, zelfs wanneer je (mee)betaald hebt bij het plaatsen van de schutting. Dit houdt in dat die buur verantwoordelijk is voor het onderhoud van de schutting. Wil jij bijvoorbeeld jouw kant van de schutting beitsen? Dan moet je eerst toestemming vragen aan de buren, zij zijn immers eigenaar van de schutting.
2. Wie moet er betalen voor de schutting?
Zoals we hierboven al aangaven, hangt het af van de exacte plaatsing van de schutting wie de schutting en de plaatsing daarvan moet betalen. Wanneer de schutting op de erfgrens staat, zijn de kosten van de aanschaf, bouw en onderhoud voor beide buren. Verstandig is om samen een budget af te spreken en binnen dat budget een schutting uit te zoeken die jullie beiden mooi vinden.
Staat de schutting op jouw eigen grond? Dan zijn alle kosten ook voor jezelf. Je hoeft dan niet in overleg met de buren, als je je maar aan alle regels houdt.
4. Wel of geen begroeiing?
Communicatie is key om het gezellig te houden met de buren. Stem van tevoren dan ook met elkaar af of je (klim)planten wil plaatsen tegen de schutting. Als de ene buur graag een klimop wilt plaatsen en de ander niet, dan kan de ander in de loop van tijd toch last krijgen van jouw begroeiing. De wortels van de plant groeien namelijk tegen de schutting aan en tasten de andere kant van de schutting ook aan. Zorg er dus voor dat jullie het eens zijn met de (eventuele) begroeiing aan beide kanten.
6. Houd de buurt op de hoogte
Wanneer je de materialen hebt besteld en een planning hebt gemaakt voor het plaatsen van de schutting, kan het handig zijn om je andere buren daar ook op tijd van op de hoogte te brengen. Met name voor gevallen waar de materialen via hun tuinen aangeleverd moeten worden.
(Samen) een schutting uitzoeken?
Kijk dan hier voor ons online assortiment aan schuttingen of kom langs in één van onze vestigingen en laat je informeren door onze medewerkers. Zij helpen jou en je buur graag verder met het uitzoeken van een geschikte schutting!
Drie vestigingen
Op de kaart vind je de locaties van onze vestigingen in Uitgeest, Winkel en Zuidoostbeemster.
Meer tuininspiratie
Vind je dit nu een leuk artikel? Geef je hieronder op voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste tuintips en -trends!